Fuziunea dintre producătorul (ELCEN) și distribuitorul de apă caldă și căldură (Termoenergetica) în cadrul unui sistem de încălzire centralizată integrat în București este singura soluție pentru rezolvarea problemelor cu apa caldă și căldura, modernizare, energie verde, aer mai curat în București, reducerea pierderilor și scăderea prețului Gigacaloriei, cu impact pozitiv în facturile emise către populație, susține Claudiu Crețu, CEO ELCEN, în cadrul unui interviu exclusiv acordat Energynomics. El spune că La finalul lui 2023, Termoenergetica înregistra o datorie către ELCEN de aproape 1 miliard de lei, alte două mari provocări pentru companie fiind electricitatea vândută la preț negativ și prețul mare al certificatelor de carbon.

Care au fost principalii indicatori de performanță (KPI) ai anului 2023 pentru ELCEN? Ce planuri aveți pentru 2024?

Principalul indicator de performanță pentru anul 2023 a vizat asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică și termică la nivel local și în sistemul energetic național. Un pas important realizat în 2023 (luna februarie) a fost ieșirea din insolvență după mai mult de 6 ani. Astfel, ELCEN a devenit o companie viabilă, ieșirea din insolvență deblocând calea către accesarea de fonduri și implementarea programului de retehnologizări.

Un alt indicator important a vizat eficientizarea activității de producere a energiei electrice și termice. În acest sens, ELCEN a derulat în 2023 investiții la 3 din cele 4 CET-uri pentru a crește producția de energie termică în București. ELCEN a pus în funcțiune cazane de apă fierbinte (CAF-uri) la CET București Vest, CET București Sud și CET Grozăvești, crescând astfel capacitatea termică instalată a companiei cu aprox. 400 Gcal.

Obiectivul principal al companiei pentru anul 2024 vizează investițiile majore în modernizarea instalațiilor energetice și implementarea unor centrale noi de cogenerare cu eficiență energetică ridicată cu consecințe pozitive asupra economiei, mediului și populației. ELCEN urmărește accesarea rapidă a fondurilor europene nerambursabile disponibile, esențiale pentru modernizarea capacităților de producție ale companiei. Trei din cele patru centrale termoelectrice aparținând ELCEN au o vechime de peste 50 de ani, folosind o tehnologie specifică anilor ‘70.

Proiecte noi vizate de ELCEN în 2024:

  1. Implementarea unei unități de cogenerare de înaltă eficienţă în cadrul CTE Bucureşti Sud;
  2. Eficientizarea activităţii din CTE Grozăveşti prin implementarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficiență;
  3. Implementarea unor capacități de cogenerare de înaltă eficiență utilizând motoarele termice, în CTE Progresu.

Citiți mai mult pe Energynomics.ro

Publicat la aprilie 1, 2024
Postat in
Știri
Cel mai mare producător de energie termică din România