Electrocentrale București, producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, a lansat în Sistemul Electronic de achiziții publice un anunț de contractare a unui studiu de fezabilitate referitor la montarea de instalații de stocare la una dintre cele patru centrale electrice din București.
Elcen cere studiu de fezabilitate ca să pună baterii la CET Vest, cea mai modernă centrală din București

“Studiu de Fezabilitate privind Implementarea unor instalatii de stocare a energiei electrice in centralele ELCEN – Etapa CTE Bucuresti Vest” este anunțul pus de companie în sistemul de licitații, iar valoarea estimată a contractului este de 241.000 de lei. În evaluarea ofertelor, prețul este cel mai important criiteriu, dar are doar 40% din punctajul final, restul fiind alocat criteriilor de experiență.

Compania, care a fost obligată în trecut să vândă uneori energie electrică și la prețuri negative,  arată în documentația de licitație care ar fi avantajele instalării unui sistem de stocare la CET Vest. Astfel, ar fi vorba despre o creștere a veniturilor și a profitabilității, pentru că centrala nu ar mai fi oprită și re-pornită, ci ar livra în baterie, de unde energia poate fi eliberată când prețurile sunt bune, dar și de o creștere a siguranței, pentru că stocarea permite menținerea alimentării în caz de avarii în sistemul energetic național și repornirea rapidă a capacităților de producție, dacă este cazul.

Compania nu spune ce capacitate a bateriei ar viza și, de asemenea, lasă la îndemâna firmei de consultanță să aleagă și ce tip de baterie ar fi cel mai potrivit, Litiu-Fier-Fosfat, Nichel-Mangan-Cobalt sau Litiu-Cobalt-Oxid. Bateriile ar trebui să aibă o durată de viață cuprinsă între 8 și 12 ani, cu o funcționare de minimum 8.000 de ore pe an.

CET Vest este cea mai modernă instalație de producere a energiei electrice și termice din București, operând un grup pe gaze în ciclu combinat de 186 MW și 170 Gcal/h.

Citiți articolul pe Economica.net.

Publicat la octombrie 25, 2024
Postat in
Știri