Modernizarea a două dintre capacitățile de producție ale ELCEN din fonduri nerambursabile este pusă sub semnul întrebării de lipsa disponibilităților financiare pentru cofinanțarea proiectelor, din cauza neplății datoriei Primăriei Capitalei către principalul producător de energie termică.

Datoria se ridică, în acest moment, la 1 miliard de lei și este aferentă neplății facturilor din ianuarie până în aprilie, anul curent, a declarat, pentru București FM, directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu.

Pe 30 mai, ELCEN a depus proiecte pentru modernizarea a doua dintre CET-urile sale. Este vorba despre CET Grozăvești, pentru care investiția este evaluată la circa 120 de milioane de euro, și despre CET Progresul, pentru care investiția este evaluată la circa 166 de milioane de euro.

Claudiu Crețu spune că speră să obțină circa 70% din aceste sume ca finanțare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare – Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficiență și Modernizarea Rețelelor de Termoficare, un apel de proiecte în valoare de 361 de milioane de euro. Până la sfârșitul acestui an, ar putea fi lansate licitațiile pentru modernizarea celor două CET-uri, mai spune șeful de la ELCEN.

„În data de 30 mai, Ministerul Energiei a lansat Ghidul privind finanțarea din Fondul de Modernizare a capacităților de cogenerare de înaltă eficiență și vă anunț că – ELCEN-, în aceeași zi, am depus două proiecte, CET Grozăvești și CET Progresul, fiecare în valoare de peste 100 de milioane de euro. Și sperăm să obținem finanțare nerambursabilă în jur de 70% pentru aceste proiecte.

Pot spune că, în acest moment, avem un calendar clar. Deci, proiectele au intrat în evaluare, sperăm, într-o lună – două, să avem un răspuns de la Ministerul Energiei. Noi ne dorim ca, în această toamnă sau până la sfârșitul acestui an, să putem lansa licitațiile de atribuire a acestor proiecte”, a declarat Claudiu Crețu pentru București FM.

O altă aplicație, pentru modernizarea CET Sud, ar urma să fie depusă separat, deoarece aceasta este cea mai mare electrocentrală a ELCEN, iar investiția pentru modernizarea acesteia este estimată la circa 300 de milioane de euro.

Însă, investițiile pentru modernizarea celor două electrocentrale sunt puse sub semnul întrebării. Pentru că, în acest moment, ELCEN nu dispune de fondurile necesare, cei 30%, pentru cofinanțarea investițiilor. Asta pentru că Primăria Capitalei nu a plătit facturile aferente lunilor ianuarie – aprilie, anul curent, explică Claudiu Crețu pentru București FM.

Datoria Primăriei Capitalei către Electrocentrale București S.A. se ridică la 1 miliard de lei, a precizat Crețu.

Reporter: „Ați spus 70% finanțare nerambursabilă. De unde, din ce bani, veți cofinanța aceste investiții?”

Claudiu Crețu: „Este foarte important ca Primăria București să se țină de cuvânt și să facă acele plăți  care sunt întârziate, astăzi, raportat la subvenție, raportat la sumele care trebuie să  intre în contul Termoenergetica și, mai departe, la ELCEN. Fără acești bani din partea Primăriei Municipiului București, din păcate, nu putem cofinanța aceste proiecte!

Facem mențiunea că nu sunt bani cadou de la primărie, ci sunt banii aferenți ultimelor trei – patru facturi. Deci, vorbim de facturi din ianuarie, februarie, martie, aprilie, deci cursul acestui an, facturi curente aferente anului 2024. Datoria Termoenergetica către ELCEN, astăzi, este în valoare de 1 miliard de lei.”

Reporter: „Fără acești bani, sunt puse în pericol investițiile de modernizare?”

Claudiu Crețu: „Nu putem cofinanța proiectele și nu putem atrage fonduri europene. Și e păcat, pentru că avem șansa de a atrage sute de milioane de euro, fonduri europene, și de a moderniza acest sistem, astfel încât factura la gigacalorie să fie cât mai mică.”

Primăria Capitalei își va plăti datoria către ELCEN numai în urma unui audit, a răspuns primarul general Nicușor Dan la întrebările repetate ale București FM. Numai că auditul menționat de către edilul șef nu a demarat, încă.

Printre problemele sistemului de termoficare al Bucureștiului, pe lângă modernizarea celor 3000 de kilometri ai rețelei de transport, distribuție și furnizare a energiei termice a Primăriei Capitalei, care se mișcă foarte greu, se numără și modernizarea capacităților de producție a energiei termice și electrice.

Acestea sunt foarte vechi, folosesc o tehnologie din anii ’60 – ’70, și produc cu un randament foarte redus, de 50% sau chiar mai puțin. O altă problemă a electrocentralelor vechi de o jumătate de secol este poluarea ridicată pe care o generează. Pentru această poluare, ELCEN plătește sume însemnate, în contul certificatelor verzi. Aceste sume se adaugă la costurile de producție și contribuie la un preț de producție ridicat al căldurii și apei calde.

Modernizarea CET-urilor ar însemna implementarea unor unități de cogenerare de înaltă eficiență, care ar permite, alături de reducerea pierderilor din rețeaua de termoficare, producerea de energie electrică și termică cu un randament de peste 90% si scăderea poluării generate, ceea ce ar duce la scăderea prețului gigacaloriei – căldurii și apei calde, pentru consumatori, adică pentru populație.

Dintre cele patru CET-uri ale ELCEN, numai CET București VEST a fost modernizată, în perioada 2005 – 2009.

Citește articolul pe BucurestiFM.ro

Publicat la iunie 21, 2024
Postat in
Știri