Miercuri, 26 martie, a avut loc Energy Forum, un eveniment ce a reunit toți factorii de răspundere: Guvern, Parlament, autorități locale, instituții cu atribuții din domeniu, reprezentanții companiilor din domeniu, ai asociațiilor profesionale și ai societății civile.

Dl. Claudiu CREȚU, Director General al ELCEN, a fost speaker în cadrul evenimentului, iar tema dezbătută a vizat „Provocări și oportunități în sistemul energetic din România: drumul către o tranziție durabilă”.

„Tranziția către un București verde este cea mai mare provocare pentru ca București este un oraș în creștere (…) iar partea de infrastructură energetică a rămas în urmă. Situația în acest moment este plină de provocări. Evident că toate aceste provocări înseamnă și oportunități. 2024 trebuie să fie momentul inițierii unor proiecte de investiții. În prima fază vorbim de centrale noi, mult mai eficiente. În urma implementării acestora consumul de gaz poate scădea undeva la jumătate. Centralele vor fi hydorgen ready. Analizăm posibilitatea integrării energiei geotermale in București. Am avut împreun cu Ministrul Energiei o deplasare la Washington și avem sprijinul Departamentului American pentru Energie pe acest subiect. Ne interesează și stocarea de energie pentru că lângă CET-uri sunt și stații electrice și cred ca amplasamentele noastre sunt cele mai potrivite pentru așa ceva.

Un alt subiect important este raportat la waste-to-energy sau biomasă. Orașele civilizate din Vest folosesc deșeurile pentru a produce energie. La nivel de București, din păcate, suntem în infringement, deșeurile ajung undeva într-o groapă, nu mai vorbim de costuri. (…) Nu vorbim de arderea pur și simplu a deșeurilor, ci de tehnologii prin care să se transforme toate aceste resurse în energie”.

„Dacă la nivel de România vedem această explozie de fotovoltaic și eolian, nu putem încălzi Bucureștiul nici din eolian și nici din fotovoltaic. Trebuie să fim realiști și suntem foarte atenți la faptul că sistemul energetic național (SEN, n.n.) trebuie echilibrat. Iar investițiile noastre în capacități de cogenerare de înaltă eficiență cred că în următorii ani sau zeci de ani vor fi o soluție de echilibrare a SEN. Aceste capacități, cogenerare de înaltă eficiență și hydrogen ready, vor fi, în opinia noastră, foarte, foarte utile pe viitor. Trebuie accelerată această modernizare a conductelor, care încă ne dă mari bătăi de cap și provoacă pierderi în București. Toate aceste provocări sunt extrem de grele, nu se pot rezolva astăzi, dar este nevoie de o abordare mult mai serioasă și accelerată!

Mai multe detalii, în materialul filmat, la momentul 1:54:54:

Publicat la martie 27, 2024
Postat in
Evenimente