Directorul General al ELCEN, dl. Claudiu Crețu, a participat marți,26 martie, la masa rotundă „Tranziție energetică și sustenabilitate” organizată de publicația Capital și InfoFinanciar.
Evenimentul a abordat teme de interes pentru piața energiei din România, precum:
| ELCEN ACCELEREAZĂ INVESTIȚIILE Dl. Claudiu Crețu, speaker la eveniment, a subliniat importanța sistemului de încălzire centralizată din București pentru asigurarea securității energetice locale și naționale și a prezentat prioritățile pe care le are ELCEN pe termen scurt și mediu. |
Primul subiect abordat, a fost cel al fuziunii ELCEN-Termoenergetica, care are ca scop modernizarea sistemului de încălzire din Capitală și eficientizarea lui, prin diminuarea pierderilor.
„Bucureștiul, din punct de vedere energetic, a fost neglijat. (…) Partea bună este că avem, încă, un sistem centralizat de termoficare. Au mai fost ceva debranșări în ultimii ani. Dar sistemul a rezistat. Iar în acest moment suntem pe un trend bun. Pentru că, deși cu greu și cu întârzieri, s-a trecut la modernizarea conductelor“, a declarat directorul general ELCEN.
În acest context, Claudiu Crețu a declarat că investițiile sunt obligatorii.
„Pentru că altfel nu știu cum vom mai încălzi Bucureștiul în următorii 3-4 ani. Noi suntem deja într-o situație critică de 4-5 ani. Tot tragem de niște CET-uri din ani ’60, care sunt ineficiente. Au randamentul scăzut și sfârșitul se apropie. De aceea, în termenul cel mai scurt trebuie să facem aceste investiții“, a precizat Claudiu Crețu.
Directorul ELCEN a mai sublinat că presiunea este mare, pentru că din 2030 UE nu va mai finanța investițiile în gaze. De aceea, următorii doi ani sunt foarte importanți pentru a avea în funcțiune capacități noi până în 2030.
„Ne uităm către integrarea resurselor regenerabile, mai exact a celor geotermale. Ne interesează foarte mult și partea de hidrogen. Pentru că noile capacități vor fi «hydrogen ready» și ne vor ajuta să obținem emisii scăzute“, a mai declarat directorul ELCEN.