Astăzi, ELCEN a organizat conferința Green District Heating. Transition to District Heating 5.0, în parteneriat cu Audit IT&C din România, un eveniment ce a adus în prim plan colaborarea strategică româno-norvegiană pentru viitorul sistemului de încălzire centralizată din București.
Conferința a explorat soluțiile inovatoare pentru integrarea surselor regenerabile de energie, în special energia solară și eoliană, în rețelele de încălzire urbană, alături de soluții de stocare a căldurii.
ELCEN colaborează cu Norsk Energi din Norvegia și Audit IT&C din România pentru dezvoltarea unui studiu de fezabilitate ce va evalua aspectele tehnice și economice ale integrării surselor regenerabile in activitatea ELCEN, cu scopul creșterii sustenabilității și eficienței energetice, prin tehnologii inovatoare de stocare a căldurii.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, prezent la conferință, a vorbit despre importanța proiectelor de investiții ale ELCEN pentru a asigura un sistem mai flexibil și mai rezilient:
“Avem nevoie de toate sursele de energie, avem nevoie de producție de energie în bandă, avem nevoie de solar, de eolian, de baterii, avem nevoie de genul acesta de proiecte și de inovare. ELCEN este în plin proces de modernizare, i-aș spune revoluție. La finalul anului trecut au semnat trei contracte cu Ministerul Energiei pentru 361 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare, bani grant, pentru modernizarea celor trei CET-uri din anii 60-’70 – Sud, Progresul și Grozăvești. Proiectele sunt masive, în grafic, cu licitații lansate. Așa că în trei, 4, 5 ani de zile de acum încolo, Bucureștiul va avea probabil cel mai modern sistem de termoficare din Europa. De asemenea, avem proiectul pe energie geotermală în parteneriat cu Departamentul pentru Energie din Statele Unite, proiect care merge înainte și ne așteptăm la un studiu de fezabilitate cu care să venim tot pe Fondul pentru modernizare și să integrăm în sistemul centralizat al Bucureștiului energia geotermală din nordul Capitalei.
Avem acest proiect care îmbină foarte frumos sursele clasice de producție de energie electrică, de agent termic, cu energia verde, stocarea și așa mai departe. Și avem planuri foarte ambițioase de a realiza cu adevărat un sistem integrat prin fuziunea ELCEN – Termoenergetica”.
Ministrul Energiei a amintit Primarului General, Nicuşor Dan, să plătească datoria către ELCEN care, în prezent, se ridică la 1,4 miliarde de lei: „Fără acești bani este greu de crezut că aceste proiecte vor merge. ELCEN nu poate să ducă această revoluție pe care a pornit-o și profit de ocazie să îi reamintesc Primăriei Generale să plătească ceea ce trebuie să plătească”
Dl. Claudiu Crețu, Director General al ELCEN, a evidențiat că, pentru ca ELCEN să poată continua să investească în modernizarea și eficientizarea sistemului, este esențială o implicare activă din partea PMB în sensul achitării datoriilor restante. PMB are de achitat sume importante pentru energia livrată de către ELCEN, iar această situație pune presiune pe stabilitatea financiară a companiei. Potrivit directorului general, rezolvarea rapidă a acestui aspect este crucială, nu doar pentru viitorul ELCEN, ci și pentru funcționarea optimă a întregului sistem de termoficare din București:
„Când noi încercăm să supraviețuim cu CET-uri din 60-70, trebuie să gândim și viitorul, pentru că după 20-30 de ani, perioadă în care sistemul a fost degradat, sistemul de termoficare a ajuns să aibă probleme mari. (…) Avem facturi neplătite din aprilie anul trecut. Cât mai țin aceste CET-uri din anii 64-65?” a arătat directorul general al ELCEN.
Dl Claudiu Crețu a adăugat că de la CET–urile ELCEN agentul termic pleacă la temperatura optima, conform solicitării Termoenergetica, însă fiindcă rețeaua de termoficare încă nu este suficient reabilitată, pierderile sunt încă foarte mari, ajungând la 2.400 de tone pe oră.
Directorul General Adjunct al ELCEN, dl Adrian Tudora, a arătat că experiențele recente, inclusiv vizita de lucru la Oslo și colaborarea cu Norsk Energi și Norway Innovation, subliniază importanța flexibilității sistemelor de termoficare. Modelele implementate în țările nordice demonstrează că integrarea surselor regenerabile, utilizarea acumulatoarelor de energie termică și optimizarea operării centralelor electrice flexibile sunt soluții viabile pentru creșterea eficienței și reducerea costurilor.
conferinta-Green-District-Heating-7
« de 8 »