Dl Claudiu CREȚU, Director General al ELCEN, a transmis astăzi mesajul conform căruia componenta digitală – împreună cu componenta de cybersecurity – trebuie să fie tratate ca prioritate, iar pentru aceasta avem nevoie de un sistem funcțional, inteligent și integrat.
Speaker în cadrul conferinței: „Digitalizarea sistemului energetic – oportunități și provocări” , organizată de Focus Energetic sub patronajul Ministerului Energiei, în parteneriat cu Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senat, dl Claudiu CRETU a accentuat ideea că sistemul centralizat de încălzire are un extraordinar potențial neexploatat. Pe măsură ce complexitatea sistemului crește (în acest caz, sistemului centralizat de încălzire) cu atât devine mai importantă aplicarea unei logici eficace pentru a asigura o funcționare stabilă și optimizată.
„Digitalizarea este încă percepută ca fiind ceva de lux, nu neapărat ca fiind ceva extrem de necesar. Şi spun asta pentru că, în ultimii şapte, opt, zece ani am tot încercat să pun proiecte de digitalizare pe masă şi permanent ele sunt la „şi altele” sau „n-avem bani acum de digitalizare, mai întâi să reparăm ţeava, mai întâi să cârpim… Eu sunt convins că proiectele de digitalizare pot aduce valoare adăugată foarte mare sau mult mai mare. (…) Concret, Bucureştiul astăzi nu este digitalizat. Termoficarea, astăzi, nu este digitalizată şi ar putea să fie. Proiectele există, dar încă sunt acele datorii curente (n.n.. datoria Termoenergetica către ELCEN: peste 1 miliard lei) , acea luptă pentru supravieţuire, acele cheltuieli curente, iar partea de investiţii rămâne în planul doi.(…) ”
Fuziunea dintre cele două companii, Elcen-Termoenergetica, presupune o configuraţie nouă, un sistem informatic integrat, investiţii în CET-uri, automatizare, la nivelul anului 2024, care să transmită date şi, evident, să fie integrate., a mai adăugat dl. Claudiu CREȚU.
Publicat la septembrie 23, 2024
Postat in
Evenimente